24 Eylül 2011 Cumartesi

Rusya'dan notlar

Bu notlari gezi esnasinda yazmistim kisa kisa. Lev Tolstoy gemisi ile St. Petersbourg'dan Moskova'ya Volga nehri boyunca yaptigimiz yolculuktan notlar...

Lev Tolstoy gemisi ile St Petersburg - Moskova

27/08/2011 Cumartesi
Gemiye giriste ekmek ve tuzla karsilandik, bir parca ekmek alip yedik. Evinizden ekmek ve tuz eksik olmasin demekmis. Bugune dair cok notum olamadi aksam yorgunluktan gece turunu kacirinca. St.petersbourg'un isikli yuzunu goremedik. Kismet bir dahaki sefere. Yarin gun yuzunu goruruz biz de.

28/08/2011 Pazar
Hermitage gunuydu bugun, kisa surdu ama aldik tadini az da olsa sonrasinda carin ailesinin mezarlarinin oldugu kliseye gittik, bir ortodoks klisesi. İceride 2. Katerina, petro vs bircogunun mezarlari vardi. Gemimize dondugumuzde kaptan kokteyli ile katanimiz ve diger murettabatla tanistik. Sampanyamizi icip nazdarovya dedik. Yarin tatbikat yapilacakmis.

29/08/2011 Pazartesi,
Bugun tatbikatimizi yaptik. Kontrolorumuz geldi bakti, begendi :) Mandrogi de indik saat 13.10gibi. Butun evlerin agactan ve cok hasmetli guzel yapilmis oldugu, oldukca turistik sirin bir yerdi. Piknik icin cok uygun bir yermis, mangalda balik cok lezzetliydi. Dolastik epey, kucuk hayvanat bahcesini gezdik, cayimizi kahvemizi ictik. Bu arada Rusya'da krep temel yiyeceklerdenmis. Biz de varisimizda visneli krep yedik cayla. Lezzetli ve hafifti. Simdi aksam artik, muzik dinletisi vardi ona geldik. Hergun bu tur aktivitelerle dolu. Cogu zaman gemide gectigi icin insanlari eglendirecek aktiviler koymuslar. Cok duzenli hersey ve profesyonel.

30/08/2011 sali

Bugun zafer bayramiii :) sabahtan 8 de Kiji adasina indik. Cok eski ahsap bir klise vardi. Unesco tarafindan dunya mirasi listesine alinmis. Alex, Turkce konusan Rus rehberimiz, bize kliseyi, evrimi, koy yasamini ve zorluklarini anlatti. Sobanin koylulerin hayatindaki oneminden bahsetti. Sobanin etrafindaki deliklerde sut dolu tencerelerin konarak yogurt yapildigindan, altinda beslenen tavuklardan alinan yumurtalardan, uzerindeki yatma yerinden, kenarindaki el yikama kosesinde tepesinde yakilan ince cubugun isigiyla altinda yuz yikandigindan bahsetti.

31/08/2011 carsamba
Bugun goritsy'e gittik. Krilov manastirini ziyaret ettik, donuste biraz alisveris vs yaptiktan sonra gemimizde yerimizi aldik. Klise sarkilari dinledik bu arada, ve bir kez daha takdir ettik.
Sonrasinda beyazgolu seyrettik, her yer gibi yine sahane manzaralar Asil eglenceli kisim ise gemide basladi. Bugun sarkilar ogrenme gunu, yarin da icra edecekmisiz. Kakyusa'yi ogrendik. Cok keyifli soylemesi. Aksam boyunca pratik yaptik:)

1/9/2011 persembe
Uglich'e vardik orada klasik manastir ve klise ziyaretlerimizi yaptik burasi saatleri ile unlu imis chaka saatleri, mekanik ve oldukca dayanikli saatlermis. Biz de saatcilere baktik ama begendimiz bir sey bulamadigimizdan almadik. Annem icin duvar saati aldim.
Aksamleyin kaptan kokteyli vardi, giyindik suslendik ciktik konferans salonuna. Sonrasinda yemege indik. Masalar suslenmis, hersey simsikir hazirlanmis, butun personel beyaz denizci kiyafetlerini giymis, jilet gibilerdi.
Bu aksam buyuk gun, performansimizi sergileyecegiz. Saat 9.30 da Kostroma barda yerlerimizi aldik, norvec grubundan sonra ikinci grup olarak sahneye ciktik. Once kakyusa, sonra hatirla sevgili ve ayva cicek acmis sarkilarini soyledik vee dans performansimizi sergiledik.

2/9/2011 cuma
Bugun moskova dayiz, sehrin kurulus yildonumuymus. Kizilmeydanin ortasinda gosteri icin platformlar kurulmus bu pazar gunu gosteri varmis. Su anda tum yarim saatlik serbest zamanimizi kizil meydanda dondurma ve krep yiyerek gecirdik.
Simdi kremlin muzesine giriyoruz.
Az once ogrendigimiz birsey; burada trafik polisleri her turlu hata icin rusvet alirmis ama alkollu arac kullaniminda kesinlikle almazmis ! Prensiplerimiz var.

3/9/2011 ctesi
Yagmurlu bir gune uyandik bugun. E dogru bugun Nazim'i ziyaret edecegiz ebediyet uykusunda. Fazla rahatsizlik vermeden iki karanfil biraktik mezarina. Biri gecmis biri gelecek icin olsun, biz simdide sureklenirken.
Huzunleri yuzumuzun arkasinda saklayip Moskova'da sokaklar gezdik, hepsine yabanci oldugumuz.
4 saat erken geldigimiz alandan eve ulasmamiz 10 saat surecek korkarim.