29 Mart 2013 Cuma

Bisikletli Planlar...

Havalar güzelleşti ve GBI turu da yaklaşıyor. E ben de iyileştim, haliyle bitim kanlandı, yerimde duramıyorum :D Mevcut Shengen vizemin 18 Nisan'da bitecek olması itibariyle, şu aklımdaki Pisikletle Yunan Adaları turunu yapayım artık diyorum. Plan mı? Tabii ki belli birşey yok, belki Bodrum'dan Kos'a geçerek, belki Çeşme'den Sakız'a geçerek başlayayım diyorum. Hazırlık mı? O da yok. Öncelikle bisiklete heğbe bulmam lazım, sonra çadır vs ayarlamam yani şu anda sıfır noktasındayım. Hatta bisikletin tekerlerinin inmiş olduğunu farketmemle belki de eksilerdeyim. Ama olsun, hepsi bir günlük iş, yeter ki istemeyegör, herşey olur herşey bulunur.
Çeşme veya Bodrum'a da ya Atlas Jet(bisikleti parçalamaya gerek olmadan tasıyorlarmış) ya da otobüsle olacak, o da be
lli değil :) Yani herşey toz ve gaz bulutu :D Umarım bu turu yapabilirsem mutlaka yazarım, ne yaptım, nasıl yaptım diye.(Tam reklamdaki kararsızlar köyüne benzemişim)

Ve eğer bu turu başarırsam amacım Meis'ten Kaş'a geçmek ve oradan da Fethiye'ye gelmek. Çünkü neden Likya - Yediburunlar bisiklet turuna katılmak için (20-21-22 Nisan) http://www.facebook.com/events/122455864603519/ Size de tavsiye ederim, siz de katılın, e artık bisikletlerinizi alın ve sokağa çıkın. Vaktidir!
E hayırlısı ile bu turu da yaparsam, bundan sonra eve dönmek lazım, çünkü neden, çünkü Everest Anakamp Yürüyüşü'ne gideceğim çanta hazırlamak lazım :) Onun da programı budur http://www.montis.com.tr/tr/Trips/150-#tab1

Aktivitelere katılmak isteyen olursa,
kapımız açıktır bekleriz :)

21 Mart 2013 Perşembe

Hasan Dagi - Gun 2


Sabah 3.30 kalk, 4.00 kahvalti. Catlak Otel gecenin bu korunde sahane bir kahvalti hazirlamis bize. Bol kalorili bir kahvalti yaptik. Termos ve kumanyalar da hazirlandiktan sonra artik yola cikabiliriz. Tam otelden cikacakken odayi bosaltmamiz gerektigini ogrendigimizden, cikisimiz bira gecikti. Saat tam 5.15'te ayrildik otelden. Cikisa baslayacagimiz noktaya vardigimiz zaman saat 6'ya geliyordu ve henuz gunes dogmamasina ragmen hava aydinlanmisti. Kafa fenerine gerek kalmadi boylece. 
Cantalara kramponlari koyup kazmalari da astiktan sonra 6.15 gibi cikisa basladik. Hava simdilik guzel ama biraz kapali. 
Kara dalip yaklasik bir saat yurudukten sonra kucuk bir mola verdik. Hava cok ruzgarli ve soguk. Ruzgarla birlikte yagan ince kar yuzumuze ok gibi degiyor. 
Tekrar yola devam, Tafa onde iz aciyor. Kimi yerlerde alti buz oldugundan cok dikkatli olmak lazim. Buralari fena kayiyor. Bata cika gidiyoruz, hava hic acmiyor, zirve bulutlarla kapli. Ruzgarin ne kadar hizli oldugunu bulutlarin hareketinden anlayabiliyoruz. Buyukce bir kayanin dibinde mola verdik ve acikmis, susamis bunyeleri mutlandirdik. 
Artik yorgunluk basgosterdi yavas yavas. Dort saattir karda yuruyoruz. Zirveye gidip gitmeyecegimizin kararini kulvarin baslangicinda verecegini soyluyor Tafa. Asagida tur kayaklari ile hizli hizli gelen İtalyanlari goruyoruz. Muthis ilerliyorlar. Ben bir ara ayaga kalkmaya cabalarken batonlarimdan birini carpip asagi ucuruyorum. Yamactan asagi super bir hizla gitti baton. Tafa ne demisti, "baglamadigin hersey duser". Aynen de oyle oldu. Batonu saplamamis oldugumdan ufak bir carpmayla yamacin yarisini indi asagi. Simdi napicam diye dusunurken ben, kayakci İtalyanlar yetisti imdadima ve biri kayarak gitti ve batonu alarak bana getirdi. O durumdayken nasil tesekkur edecegini bilemiyor insan. Bin minnet tesekkurlerimi sundum. Toplam 14 kisilermis. Genc yasli kalabalik bir ekip. Biraz muhabbet ettik. Onlar bize neredensiniz diye soruyorlar. Turk gormeye o kadar aliskin degiller sanirim :) sonra yola devam ettiler. Biz biraz daha dinlendik vee haydi koyul yola. 
Tafa'nin ardina diziliyoruz ordek yavrulari gibi ve ruzgara ragmen yurumeye caliyoruz. 

2766metreye vardik, ruzgar ayni, zirve bulutlarla kapli ve kapali. 1000 metre yukselmisiz ve zirveye 500 metre daha var. Burada artik Ercan ve Tafa gitmek mi, donmek mi diye konusmaya basladilar. Ve sonuc donme karari cikti. Hooop don geri. Ciktigimiz gibi inmeye basladik.İniş kolay yaa nolacak diyen varsa bir daha düşünsün, zemin kaydırgaç gibi :) Ama biz keyfini sürerek, muhabbet ederek indik güzel güzel. Aşağıda arabamıza toplaşıp gittik otele ve hızlıca dus hazırlanma ve yola çıkış. E tabii haftasonuna sıkıştırılmış bir orgazniasyon ne de olsa. Ptesi iş var birçokları için :D
Saded; Çok keyif aldık mı? Eveeeet :) Mükemmel bir dağ, harika bir ekip, süpper rehberler ve iyi bir organizasyon. E daha ne olsun :)

Hasan Dagi yolculugu - 9-10 Mart'13


Gun1 - 9 Mart
Yillar once bir uyuklama arasinda gozlerimi actigimda, ben neredeyim, bu nasil da muhtesem bir dag boyle diye bakakalmistim Hasan Dagi'na. Ben o zaman Erciyes'e kayaga gidiyordum, otobusteydim. O zaman soyledigim soz 'ne yakisikli dag' idi. O yakisikli daga bir gun mutlaka gidecegim demistim ve aradan cook uzun zaman gecti, 7-8 yil kadar, kismet buguneymis. Simdi karsimda suzuluyor yine sabah gunesinin altinda. 
Aksam İstanbul'dan ciktim yola, Nilufer otobusuyle, dustum Ankara yoluna. Sabah 5.40 gibi bulustuk. Ekibin geri kalanini da toplayip dustuk Aksaray yoluna. Organizatorumuz Montis.com.tr  Yolda Baran'da once bir kahvalti molasi verdik ve acikan bunyeleri mutlandirdik, sonra tekrar yola koyulduk.
Saat 11 gibi otele vardik. Ustbas daga uygun giyinip hazirlandiktan sonra, otelin 2km otesindeki restoranina gittik. Burada krampon turleri nedir, hangisi nasil baglanir, hangi tur ayakkabiya hangi tur kramponlar olur bunlari anlatti Tafa. Sonra kramponlari ayakkabimiza gore ayarladik ve cantalara yerlestirdik. Bu hazirlik islemini dagda yapmak cok zor olacagindan oncesinde yapmak lazim. Sonra herkes kumanyasini da cantasina koyduktan sonra yola koyulduk. Daga yaklasabildigimiz kadar yaklasmak istiyoruz ve arabayla 1818metreye kadar cikabildik. Otelden ortalama 30kmlik bir yol imis burasi. Sonra arabadan inip canta ve batonlarimizi alarak buradan yuruyuse basladik.
 
Bugunku amacimiz yeterince karli sert bir alana varip, kazma krampon kullanmayi ve dustugunde kazma ile nasil durulur ogrenmek ve mumkun oldugunca pratik yapmak. Tafa'nin belirledigi bolgeye varabilmak icin yaklasik bir saat kadar yuruduk ve vardigimizda herkes once ogrendigi gibi kramponlarini takip kontrollerini yapti. Tabii kasklari da unutmamak lazim. Sonrasinda Tafa kazma cesitleri, hangisi, hangi amacla ve nasil kullanildigini, kazma ile hangi durumda nasil yurunecegini, kramponla yurume ve donme tekniklerini anlatti. Sonrasinda kramponla biraz yuruyerek artik dusme ve kazma ile durma antremanlari yapacagimiz noktaya yuruduk. 
Tafa'nin anlattiklarini burada yazmak isterdim ama benim yanlis anladigim herhangi birseyden dolayi sizleri de yanlis bilgilendirmek istemem. Eger bunlari tekrar dinleyerek yazma sansim olursa yazarim.
Sonrasinda Ercan ve Tafa hafif erimis kar uzerinde biraz iz actilar ve Tafa sirayla dusme ve kazma ile durma tekniklerini gosterdi. Hepimiz sirayla bir kac kere denedik. 
Once yuz ustu dusme bas asagi ve bas yukaridayken, sonra sirt ustu ayaklar ondeyken ve ayaklar yukaridayken. Yani yukari cikarken ve asagi inerken yuz ustu ve sirt ustu dusme. 
Hepsindeki en kritik ve onemli sey ayaklarini her zaman yukarida tut ki kramponlarin saplanmasin ve kazmayi iyi sapla ki seni durdursun. Benim kisa gun ozetim bu sekilde. 
Bunlari epey denedikten ve artik islandiktan sonra cantalari alip yavas yavas asagi indik, burada da bir iki denemeden sonra kramponlari cikarip, dogru sekilde toplayip, cantalara yerlestirdik ve bir cayi hakkattigimize karar verdik. Mideleri de mutlandirinca yavas yavas donus yoluna basladik. Saat 5gibi faaliyetimizi tamamlamis olduk. 5.30'da restorana aksam7'de gelecegimizin haberini verip isinmaya ve kurumaya Catlak Otelimize devam ettik.
 
Sicak su herseyin ilacidir. Cok sicak olmasa da bana dus icin yetti ve yenilenmis ve acikmis olarak arkadaslarla bulusup, bir ara cayimizi da ictikten sonra yemege gittik. Guzel bir menu ile beraber karinlar doyduu. Sabah dortte kalkacagimizdan herkes erkenden yatma derdinde. 
Otele dondugumuzde Tafa ve Ercan yarinin programini anlattilar. Son caylar da icildikten sonra, cumba yatak. 
Yarin zirve gunu, gazamiz mubarek olsun :)

Fethiye Bodrum hattı ve Şengül'ün Poğaçası

Yazıp yazıp taslak olarak beklemek hem kendime, hem yazıya, hem de yazılana ziyan deyip bugün taslaklarımı toparlamaya ve yayınlama karar verdim. 1.si gelsin efendim.
------------
Afrika'dan döndükten sonra İstanbul'da çok durmadım memleketimizin şüphesizdir ki en güzel iline gittim. Burada hayat güzel, fiyatlar uygun modeli gecti biraz zaman derken 26 Şubat'ta hedefte Bodrum yolda Fethiye-Alınca Mahallesi olmak üzere yola çıktık. Efenim şimdi şöyle ki 27 Şubat benim doğum günüm ve olabilecek en güzel hediyeleri aldım, hayatın en iyisinden. Her şey mükemmel Tenten'le yolculuk bir harika :)

Akşam üzeri vardık Şengül ile Şerafettin'in evine, tam biz geldik çantamızı aldık onlar da geldiler. İnanılmaz tatlı, sıcacık, samimi, dünya tatlısı bir çift Şengül ve Şerafettin. Şahane bir evleri var, misafirhane imiş zaten. İki katlı taş bina. Özellikle Likya Yolu yolcuları konukları oluyorlarmış, ama bence siz de gidin kalın, oturun beraber bir yemek yiyin, muhabbet edin, bol bol gülün. http://www.alamutalinca.com/

Ertesi gün koccaman bir kahvaltının ardından, suçluluğumzu alsın diye yürüyüşe çıkalım dedik :) Yok yok, buraya kadar gelip de biraz Likya Yolu yürüyüşü yapmadan olmaz di mi :D Bir iki saat keyifle yürüdük, mükemmel bir parkurmuş. Lokasyonu yaklaşık anlamak isteyenler için Kelebekler Vadisi, Kabakkoyu yakınlarında bir yerlerde. Resim, lokasyon iletişim vs için web sayfalarına gidiniz efenim. Giderseniz de benden selam götürün.

Tabii bu yazı burada bitmiyor. Şengül bize çok güzel bir poğaça yaptı, yazmıştım sizinle de paylaşayım istedim.

3su bardagi un
1 butun yumurta
1 butun paket kuru maya
Biraz tuz biraz seker
1 cay bardagi yogurt
1 cay bardagi sut
Yarim cay bardagi sivi yag

Bunlari iyice yogur, kapta 1 saat kadar beklet, hamur eksisin ve sissin.

Sonra uzun ac, icine malzemeni koy, kes, yuvarla, diz. Bunu resme bakarak daha iyi anlayabilirsiniz.

Malzeme olarak peynir rendele, dereotu karistir ya da ne istersen koy :)

Tepsiye dizdikten sonra beklet iyice sissinler, uzerine islak bez koy ki kurumasin uzeri.

Sonra uzerine yumurta sur, corekotu serp firina ver. Miss gibi pissinler. Hele bir de kuzine sobanin firininda pisirirseniz tam super olur :)