3 Ağustos 2012 Cuma

Küre Dağları

Buraya dair yazmak gereken çok şey var. Bir ay önceki Küre gezimi yazamadan bugün tekrar gideceği dolayısıyla fazla ince eleyip sık dokumadan geçen seferki aldığım notlarımı buraya yapıştırıyorum :) Sürç-ü Lisan etmiş isem affola :)


Kure daglari notlari:
Bizi almaya gelecek aracin kaza yapmasi sonucu biz Üskudar'a metro funikuler ve motor ile gectik. Uskudar'dan araca bindik 18.30 gibi.  
Sonrasinda Carrefour'da alisveris molasi. Saraplar peynir ekmekler alindi kondu. Arabada peynir ekmek sarap meyve yenir. Yol uzun, trafik cok.
Gece 04.20 de varis. Kazalar ve yol calismalari sebebiyle planlanandan 4 bucuk saat gec gelis. Konakta herkes ayakta. Odalara yerlesme. Cay hazir. Beraberinde kahvaltiliklarla gece kahvaltisi yapilir. Coook soguk burasi 30 Haziran olmasina ragmen. Uyurken usuduk. 05.30 yatis 10.30 kalkis. Kahvalti ve sunum icin Ahir Salona gecis.

WWF sunumu notlar:
Ilgarini magarasi arkeolojik. İcinde mezarlar klise var ortacagdan. Gorulmeliymis!!!

Kure daglari Turkiye'deki tek Panpark;
Panpark Avrupanin Yellowstone'ları imiş.
Dunyada 13 tane var. Turkiye de sadece kure daglari var.

Panpark olan ulkeler:
İsvec
Finlandiya
Bulgaristan

Kure daglari ekoturim dernegi baskani
İsmail Mentes- sunum yapan gezdiren kisi.
0542 2353146

Yerel Rehber:
05446335703
Tahsin Sanli

Bisiklet yapilabilir. Evet buralarda bisikletle gezilebilir cok güzel rotalar var :)

Notlar:
30 Haziran Cumartesi
Sabah WWF sunumu. Sonra aracla Zümrüt Koyu'ne gidis. Koylu kadinlarin kiyafetleri rengarenk, muhtesem gorunuyorlar. Normalde de boyle giyinirlermis. Tahsin beyin esi de boyle giyinirmis.
Koye girince heryerde kiraz agaclari. Beyaz kiraz dolu buralar. Tahsin beyin gosterdigi agaclardan beyaz kirazlarla mideleri doldurmaca.
Zumrut Koyu'ndeki eski okul binasinda teyzeler gozleme pisirdi  servisi amcalar yapti. Mantar ve cokelekli gozleme yenir. ayran, elma eksisi icilir.
Yuruyus aracla Gideros Koyu'na gelis. Buralarda dag bisikletleriyle sahane gezilir. Tahsin bey buralarin rehberi. Tahsin bey keci gibi yuruyor. 65 yasinda kendisi. Koyda gezinti sandalla gezi. Gunbatimi restoranda balik yeme. Carpan(iskorpit) baligi cok lezzetli. Aracla Yanık Ali Konagi'na donus. Konakta eksi corbasi ve cay varmis.
Azdavayli Safiye esliginde otobuste oynamalar. Araba cosuyor :))
 
Konağa geldigimzde eksili pilavimizi yedik, cay ictik. Eksili pilav; icinde siyez bulguru, asma yapragi, yogurt var. Baska ne var anlamadim ama tadi cok guzeldi. Biraz tırtana(bizim oraların yemeği) benziyor. Cayimizi da ictikten sonra cumba yatak.

1 Temmuz 2012 Pazar
Sabah 9'a kadar deliksiz uyku. Hizlica dus. Kahvalti vedalasma ve Çatak Kanyonu'na dogru yola cikis. Çatak Kanyonu dehset bir yer. Yere yatip asagiya baktigimda halen goremiyordum zemini. Bu kanyona giden yurume yolu kisa ama cok sahane  son baharda karamuk toplamak icin gelmek lazim  Sonrasinda Pinarbasi'na gidis ve Pasa Konaginda cay molasi. Ayaklari buzz gibi pinarda suya sokma ve supper serinleme. Ilıcasu Şelalesine dogru yola cikis. Selale cok da carpici degil. Gozleme ve ayran ise mukemmel. Cay ise odun semaverinde pisiyor varin tahmin edin. Karinlari sisirdikten sonra yola cikis. Safranbolu'da arkadasi ugurlama ve yola devam. İstikamet İstanbul. Yol uzun varis gec olacak. Guzel bir tanisma gezisi idi daha cok gelinecek buralara. Bisiklet ve yuruyus icin cok ideal. Gelmeden İsmail beyle iletisime gecilmeli.

Burada Ilgarini magarasi ve Valla kanyonu var daha gorulmesi gereken.








0 yorum: