8 Eylül 2013 Pazar

Marmara Adasi - bir omre dair…

Onceleri ikinci adresimiz olan Marmara Adasi'na sanirim 6 yildir gelmiyorduk. Bu arada da annemin sicak kum ihtiyacini Bodrum'da karsiliyorduk. Fakat bu sefer hatunumuzun Bodrum'a gitmek istememesi uzerine yonu ada'ya cevirdik ve surekli kaldigimiz yerden farkli bir koy ve yer sectik.
Onceleri Deniz veya Nergis Otel'de kalirken bu sefer Cinarli Koyu'ne gidelim dedik. Hem biraz insan olur, hareketli vs diye. Iyi ki de oyle yapmisiz. 
Tabii Eylul'un gelmesiyle adada hava usumustu ve bizi de biraz usuttu :)
Cinarli Koyu'ne hemen giriste devasa buyuk cinar agaclarini gorursunuz. Koyun adini buradan aldigini tahmin edersiniz. Cinarlardan bir tanesi o kadar kocaman ki sanirim sarilmak icin on kisi gerekir. Iste bunun uzerinde '1001 yilinda dikilmistir' yaziyor. Sadece bu cinari gormek icin bile gitmek lazim buraya. Nasil da ulu bir sekilde yukseldigini gormek ve golgesinde oturup bir bardak cay icmek icin. 

Adanin merkezinden koylere giden minibusler, otobusler var. merkezde iskeleden indiginizde denize sirtinizi verdiginizde saga, limana dogru yurumeniz gerekir. Yaklasik 200m sonra solda duragi ve minibusleri gorursunuz. Buradan Cinarli, Gundogdu, Topagac, Asmali ve Saray koylerine gidebilirsiniz. Cinarli merkeze 4km yani en yakini.
Cinarli Koyu minibusleri yaz zamani her yarim saatte bir karsilikli olarak kalkar 10.00-17.00 arasi, 17.00-23.00 arasi ise saatte birdir. Kis tarifesini bilmiyorum. Bu yil 3.5 liraydi bedeli. 

Cinarli Koyu'nde o buyuk cinarlarin altinda indiri sizi minibusler. Sahile dogru kisa bir yuruyusten sonra sagli sollu mekanlar dizilidir sahil boyu. Biz Kumsal Motel'de kaldik. Tam pansiyon hizmet veren tek yerdi.
Annem yemekler hazir olsun ister!

Sahilde sola dogru yurudugunuzde en son tesistir burasi. Sefer bey'in islettigi bir mekan. Ozellikle yesile, dogaya saygilari ve temizligi ile fark yaratiyor. Bir agaci kesmemek icin uc balkonu da kocaman deliklere sahip bir evleri var :) 
Tabii bir de sevgili ascimizin leziz yemeklerinden bahsetmek lazim. Bu kadar basarili lezzetli yemekler beklemedigimi itiraf edeyim. O biber dolmalari ayni anneminki gibi sahaneydi. Oglenleri sebze, aksamlari et agirlikli menu cikariyorlar. Oldukca doyurucu ve leziz. 

Otelin hemen onu zaten kumsal, sezlongunuza serilip yayiliyorsunuz. Bufeyi isleten Hakan cayi ozel olarak harmanliyor. Cay tiryakisi olan ben icin cay her zaman onemlidir keyifle icebilirsiniz cayinizi. 
Adanin fiyatlari diger tatil noktalarina gore uygundur. Burasi daha cok ortahalli ailelerin tercih ettigi bir yerdir. Kafa dinlemek icin idealdir. Gencler genelde Avsa'yi tercih ederler. Daha hareketli, heyecanli, muzigi, kalabaligi coktur. 
Fiyatlari yaklasik anlamaniz icin cay 1 lira, duble raki 10lira, cupra levrek 10-15 lira arasidir. 

Buraya Eylul'de gelmenin guzel yani ise 1 Eylul'de avlanma yasaginin kalkmasiyla senlenen balik tezgahlaridir. Aksamlari limanda bir kalabalik gorurseniz anlayinki bir balikci teknesi gelmis aglarindaki baliklari cikariyor ve ayni zamanda da Cinarli Koyu sakinleri palamutlari ucer beser satin aliyor. Iste o manzara karsisinda, keske benimde mutfagim olsa diyorsunuz :) ama zaten iki gun cesit cesit balik yedigim icin mutluyum. Fakat yine de aglarda hoplayan baliklari seyretmek cok keyifli. Bunlardan suda yuzerken de bolca goruyorsunuz zaten. 

Koyun sahili yaklasik 1km, size sindirim icim guzel bir firsat veriyor. Yolun nasil bittigini anlamadan ikinci tura basliyorsunuz. Arada cay bahcelerinde oturun, koruk icin, adacayi icin, cay icin artik ne isterseniz.
Haliyle herkes disarda serinlige ragmen ve adanin son demlerini yasamaya cabaliyor. Gece yatarken pike yetmiyor ve battaniyenin sicakligina sariliyorum, ishak kusunu dinlerken. 

Kumsal Motel'in cok keyifli bir bahcesi var. her odanin balkon ve verandasi var kendine ozel. Ve masa sandalyeleri tabii ki. Cocuklar icinde kucuk bir park yapmislar icine. Iki salincak, bir basket potasi falan, hamak vs var. Bilen bilir salincak bulunca sallanirim :)
Burayi kisa veya uzun tatillerinizde tercih edebilirsiniz. Arada diger koylere gidip, onlarin havalarini da koklayin eger kalirsaniz. Topagac koyu'nu pek severim ama bu sefer gitmek kismet olmadi. Belki bir dahaki sefere. 

Bir de kucuk bir not; Cinarli Koyu adanin en muhtesem gun batimi manzalarini sunar ;) 

Biz Carsamba gunu havanin cok ruzgarli olmasini bahane ederek Marmara'ya gittik. Buranin corekleri unludur. Tahinli, elmali coreklerimizi ve alman pastamizi alip cay bahcesine oturduk. Caylarimizi da soyleyip afiyetle yedik. Burada adet boyledir, pastaneden alip cay bahcesinde yiyebilirsiniz, hatta cayci da otururken onlara borekciden siparisinizi bile verebilirsiniz. Simbiyoz bir yasam var yani :) 

Adadan ayrilirken buraninlezzetli zeytinyagindan almayi unutmayin. Ama yaginizi ya fabrikadan (Kasim'da aciliyor, benzinligin arkasinda) ya da Marmara Birlik ofisinden alin. Ama buradan da alirken onlarin kendi yaglarini alin M.Birlik degil, Marmara Adasi olanindan. Bunlar sadece adanin zeytinlerinden yapiliyor ve tadi mukemmel iki gundur onu yiyorum herseye koyup. Neredeyse bardaga koyup icicem :) Isterseniz kargo ile evinize gonderiyorlarmis.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Ayten ; sen böyle tatlı talı yazıyorsun ya,hani bizde okurken yaşıyor gibi oluyoruz.

kitap mı bassak ne dersin;)

sen daha çok gez bizde okuyalım canım...Nazmiye

ayten dedi ki...

Canimsin :))
Kismet bir gun belki o da olur, belli mi olur :)

Unknown dedi ki...

Harika bir yazı Marmara Adası aşığıyız bizde çok huzurlu sakin burnuma kokusu geldi sanki :)

Avşa Otelleri dedi ki...

Avşa Adası Pansiyonlar
Yılın belki de birkaç yılın yorgunluğunu üzerinizden atıp sevdiklerinizle eğlenceli vakit geçirmenin zamanı gelmedi mi? Tabiki geldi. Siz de güzel bir tatil ile dinlenip eğlenmeyi hak ettiniz. Avşa adasının konaklama konusunda sunduğu hizmetler insanların burayı tercih etme sebepleri arasındadır. Konforlu otellerin yanında oldukça rahat bir konaklama geçireceğiniz ve yine en iyi konforu sağlayan pansiyon oteller de tercihleriniz arasında olmalıdır. Öyle ki sabah uyanıp dışarı çıktığınız da ilk karşılaşacağınız deniz manzarası ve denizin verdiği serinlik olacaktır. Böylece avşa adasında böylesine bir tatil yaptığınızı hiç unutmayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Avşa Pansiyonlar Denize Sıfır

Avşa Pansiyonlar denize sıfır, size konaklamanın en iyisini yaşatırken tatilinizin de rengini değiştirecek. Huzurla ve hayal ettiğiniz tatili yaşamak için daha fazla beklemenize gerek yok. Neden mi? Çünkü oldukça uygun fiyatlarla avşa adasında istediğiniz tatili yapma fırsatınız var. Bu fırsatı iyi değerlendirip, ailenizle ve sevdiklerinizle oldukça keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Tatilinizin güzergâhı belli olduğuna göre hemen hazırlıklara başlamalısınız. Çünkü sizin gibi bu tatili bekleyen çok fazla kişi vardır. İyi bir tatil için her şeyin var olduğu bir yerde herkesin tatil yapmak istemesi de gayet doğaldır. Doğal dedik ama doğayı yaşayacağınız ve doğa ile konfor ve hizmetin bir arada bulunduğu muhteşem bir tatiliniz olacak. Dış dünyanın yoruculuğundan bir süreliğine kopup uzaklaşmak için en iyi fırsattır avşa adası diyebiliriz. Siz de bu konuda araştırmalarınızı yaptığınızda en güzel kararın bu olduğunu göreceksiniz.

Serdar Altın dedi ki...

Bu yaz tatilimi Marmara adasındansa Avşa adasında yapmak istiyorum.Çünkü geçen sefer marmara adasına gittiğimde çok sessiz gelmişti.Kafa dinlemek istiyoruz tabiki ama canımız sıkılsın da istemiyoruz.Bu yüzden avşa adasına gitmek istiyorum.Ama Avşa Adası Ulaşımı Nasıl Yapılır? bilmiyorum.Bu konuda yardımcı olur musunuz?

Avşa dedi ki...

Avşa Adası en güzel tatil beldelerinden bir tanesi. 2018 yazında adayı keşfettim. Bundan sonra ki her yaz tatil rotam Avşa Adası olacak.
Ucuz apartları, güzel hava durumu ve kolay ulaşımı ile rahat tatil yapmayı sağlıyor.

Unknown dedi ki...

Avşa Adası'nda tatil yapma fırsatım hiç olmadı. Adını arkadaşlarımdan bir çok kez duydum ama gidemedim.
Bu yaz Avşa'da tatil yapacağım. Avşa Otelleri hakkında da bilgi verebilir misiniz ?